OM PROJEKTET

Umeå Friluftsguide

Längs ett E4:an kantat av sly. Umeå, Norrlands största kuststad, kan vid första anblick väcka föga intresse hos den friluftsintresserade. Här finns varken fjäll, skärgård eller hög kust som kan mäta sig med grannlandskapen norr och söder om staden. Men äventyren och äventyrarna finns där. Det är dags att någon gör rättvisa åt Västerbottens myrmarker, tallskogar, älvdalar och kustlandskap.

I samarbete med Calazo kommer vi att producera en omfattande friluftsguide över Umeå-regionen. Guiden kommer att sträcka sig över fyra säsonger med främsta fokus på vandring, paddling, cykel och utvalda vinteraktiviteter.

Bakgrund

Trots goda förutsättningar för ett aktivt uteliv med stora kontraster mellan årstider och säsonger har Umeå sällan profilerats som en friluftsstad. Utflyktsmål finns det gott om men informationen är begränsad och någon överskådlig guide för den friluftsintresserade finns inte.

Umeå är en stad med 120 000 invånare, varav 30.000 studenter. Det finns flera aktörer i staden som länge arbetat för att visa på den rika natur Umeåregionen har att erbjuda. Vår uppfattning är att det finns en stor efterfrågan av en guide som denna.

2014 bär Umeå titeln som europeisk kulturhuvudstad. Antalet internationella besökare har ökat och turismen inom det geografiska närområdet har ökat i betydelse. Framställandet av en lokal och inspirerande guide känns därför mer än aktuellt.

Calazo är ett bokförlag vars främsta fokus är guide- och instruktionsböcker inom olika typer av friluftsaktiviteter och naturområden i Sverige. Böckerna säljs i välsorterade bokhandlare och friluftsbutiker och känns igen på sina omslag i glada färger.

Syfte

Vi vill inspirera människor att upptäcka Umeå som friluftsstad. Genom ett gediget och grundligt arbete baserat på kunskap och erfarenheter inom uteliv och Umeås närområden vill vi presentera en professionell guide där information görs lättillgänglig och intressant. Genom denna guide vill vi göra det enkelt för alla, urinvånare som nyinflyttad, gammal som ugn, rutinerad som oerfaren, att hitta ut och hitta rätt till Umeå-traktens guldkorn. 

HUR

Vi kommer själva att genomföra alla turer boken ska innehålla. Valet av turer är gjort med utgångspunkt för vandring, paddling, MTB-cykling och utvalda vinteraktiviteter. Val av naturområden är gjort med hänsyn till ovan nämnda aktiviteter, samt utifrån en geografisk begränsning på max en dagsetapp från Umeå per tur, med några få undantag för vissa längre turförslag.

Där vi brister i sakkunskap vänder vi oss ödmjukt till de som kan. Allt för att ge en trovärdig tyngd i det som ska gå i tryck. Till vår hjälp har vi ett brett kontaktnät, inom friluftsvärlden så som i Umeå lokalt. Vi ställer oss även öppna till samarbeten med lokala föreningar, verksamheter och/eller enskilt engagerade människor som kan gynna framställandet av Umeå friluftsguide.

Genomförande, dokumentation, foton och textarbete kommer att göras av oss. Slutkorrigering och layout görs av Calazo förlag.

NÄR

Arbetsprocessen kommer att ske inom loppet av ett år. Allt skrivet material, inklusive foto, ska vara Calazo tillhanda våren 2016. Guiden planeras gå i tryck våren 2017 för att finnas i handeln lagom till sommarsäsongen.

Josefin Hjärpe Lämås och Petter Lämås

Umeå, oktober 2014.

OM OSS

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s